У працівниці закінчилась відпустка по догляду до 3-х років: чи можна звільнити

Фахівці Держпраці роз’яснили, чи можна звільнити працівницю, у якої закінчилась відпустка по догляду за дитиною до 3 років, якщо на її місці працює інша особа.

Жінка, яка має дитину, якій ще не виповнилося 3-х років, має право піти у відпуску по догляду за дитиною (ст. 179 КЗпП)

Таку відпустку вона може використати повністю або частково, тобто може вийти на роботу поки така відпустка ще не закінчилась.

Якщо, жінка вийшла з відпустки по догляду, а на її місці працює інша особа, звільняти її не можна, це забороняє стаття 184 КЗпП.

Аби не порушувати прав працівниці, яка перебуває у відпустці по догляду, приймайте на її місце працівника за строковим трудовим договором. У такому договорі вкажіть, що укладаєте його до моменту, коли працівниця вийде з відпустки по догляду. Якщо у працівниці закінчилась відпустка по догляду або вона її перервала — звільніть працівника (ч.2 ст.36 КЗпП).

Не звільняйте працівницю, яка вийшла з відпустки по догляду, адже так порушите трудове законодавство. Працівниця, яку звільнили, має право подати судовий позов про поновлення на роботі (ст.232 КЗпПУ).

За інформацією Управління Держпраці у Вінницькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді