Не проіндексували зарплату: відповідальність

UA RU

Індексація зарплати — це державна соціальна гарантія (ст. 18 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 05.10.2000 № 2017-ІІІ, далі — Закон № 2017). Її встановило законодавство, аби підвищити грошові доходи населення. Цей механізм дозволяє частково або повністю відшкодовувати працівнику подорожчання споживчих товарів і послуг.

Зарплату маєте індексувати відповідно до законодавства (ст. 95 КЗпП, ст. 33 3акону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР, далі — Закон № 108).

Працівникам, у т. ч. пенсіонерам, індексуйте зарплату в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078).

Законодавство визначає, що індексувати зарплату:

  • повинні всі роботодавці (ст. 19 Закону № 2017);
  • потрібно, коли величина індексу споживчих цін перевищила 103% (ст. 4 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 № 1282-ХІІ);

Якщо не проіндексуєте зарплату працівника, не дотримаєте мінімальних гарантій в оплаті праці та порушите законодавство про працю. За кожне таке порушення Держпраці стягне штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат (ст. 265 КЗпП).

Калькулятор штрафів

Якщо не нарахували, несвоєчасно чи неправильно нарахували індексацію, сплатите адміністративний штраф (ст. 41 КпАП). Його розмір становить:

  • від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — НМДГ) — від 510 до 1700 грн (ч. 1 ст. 41 КпАП) — якщо не проіндексували зарплату протягом року вперше;
  • від 100 до 300 НМДГ (від 1700 до 5100 грн) — якщо особа, на яку вже накладали адмінштраф протягом року, знов не проіндексувала зарплату або не проіндексувала її неповнолітньому працівнику, вагітній, одинокому батьку чи матері або особі, яка їх заміняє та виховує дитину до 14 років або дитину з інвалідністю (ч. 2 ст. 41 КпАП).

Такі штрафи накладуть на посадову особу, зокрема, на керівника чи головного бухгалтера установи.

За інформацією ГУ Держпраці у Луганській області

Не проіндексували зарплату: відповідальність
Людмила Кравченкокерівник експертної групи Експертус Головбух
За помилки в бухгалтерському обліку бухгалтер несе відповідальність. Та не за всі помилки ревізор може його оштрафувати. За яких обставин можливо уникнути штрафу чи зменшити його розмір?

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147333

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56106

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5167

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді