Переплатили працівнику кошти через лічильну помилку: чи можна утримати

UA RU

Законодавство визначає вичерпний перелік підстав, через які роботодавець може утримувати із зарплати працівника кошти (ч. 2 ст. 127 КЗпП).

Кошти можете утримати із зарплати працівника, якщо повертаєте, зокрема:

  • аванс, який видали в рахунок зарплати, у т. ч. відпускні, які виплатили наперед;
  • кошти на службове відрядження або переведення до іншої місцевості, які працівник не використав;
  • зайві кошти, які виплатили через лічильну помилку;
  • шкоду яку працівник заподіяв установі.

До лічильних помилок маєте відносити тільки механічні, арифметичні помилки, а також помилки, які виникли через збій у бухгалтерській програмі.

Утримуйте кошти із зарплати працівника через лічильні помилки виключно за наказом керівника установи, якщо ще не минув 1 місяць з дня, коли допустили помилку. Утримуйте кошти, навіть якщо працівник не згоден. Сума, яку утримуєте, не має перевищувати 20%.

Не утримуйте кошти з вихідної допомоги, компенсаційних та інших виплат, на які за законодавством не звертають стягнення.

Якщо ж помилка нелічильна, а виникла через те, що неправильно застосували норми законів чи колективного договору, то суму переплати працівник може повернути лише добровільно. Для цього він має подати до установи письмову заяву, у якій зазначає, яку суму роботодавець може утримати із його зарплати. Якщо працівник відмовляється повернути помилково виплачені йому внаслідок нелічильної помилки кошти, то утримати їх неможна (ст. 1215 ЦК).

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40361

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
196191

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді