Як відображати ПДВ зі знаком «мінус» у податковій декларації

UA RU

Якщо за результатами звітного (податкового) періоду податковий кредит платника перевищує його податкові зобов’язання, у платника формується від’ємне значення ПДВ звітного (податкового) періоду. Суму ПДВ з «мінусом» дозволено зараховувати до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Для цього таку суму ПДВ відображаємо у Додатках 2 і 3 до податкової декларації з ПДВ. Від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, яку переносимо до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, деталізуємо лише в частині періодів її виникнення.

Фахівці ДФС роз’яснили, що при заповненні цих додатків доцільно застосовувати принцип хронології формування від’ємного значення. Тобто податкові зобов’язання поточного (звітного) періоду зменшуйте на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення — від найдавнішого до найновішого.

У графі 2 таблиці 2 додатка 3 рекомендовано вказувати індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від’ємного значення, виходячи з хронології її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період), та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом. Тобто спочатку відображайте «найновішу» щодо звітного періоду подання декларації суму ПДВ з «мінусом».

Якщо такі суми ПДВ у цих додатках хочете відображати за іншим принципом, в іншій послідовності, доцільно отримати індивідуальну податкову консультацію.

З ІПК ДФС від 06.08.2019 № 3674/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

image49

Інструкції заповнення й зразки, що знадобляться для звітності:

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35593

Звіт з праці 1-ПВ: бланки та інструкція

Звіт з праці (форма 1-ПВ) : ➤ хто подає ➤ строки подання звіту ➤ звіт за місяць ➤ звіт з праці за квартал ➤ як заповнити звіт ➤ скачати бланки.
82704

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67832

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3713

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді