Не дотримали строку тривалості відпустки без збереження зарплати — штраф

UA RU

За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження зарплати на строк, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік (стаття 84 КЗпП, стаття 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон № 504). Тобто, основними підставами для її надання є:

  • згода сторін;
  • сімейні обставини та інші причини;
  • тривалість не більше 15 календарних днів на рік.

У випадках, передбачених статтею 25 Закону № 504, працівнику в обов’язковому порядку надають відпустку без збереження заробітної плати за його бажанням визначеної тривалості, яка не включається у граничний строк для відпустки без збереження зарплати за згодою сторін.

Особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно з законодавством. Тобто, на посадових осіб держорганів, органів місцевого самоврядування, бюджетних установ накладають штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1700 грн).

Окрім цього, за порушення вимог статті 84 КЗпП, статей 25, 26 Закону № 504 на держорган, орган місцевого самоврядування, бюджетну установу накладуть штраф у розмірі мінімальної заробітної плати (4173 грн).

За інформацією Управління Держпраці в Полтавській області

Не дотримали строку тривалості відпустки без збереження зарплати — штраф
Алла ВОЛОВЕНКО, експерт Експертус Головбух
Працівник відгуляв відпустку «за свій рахунок» в обов’язковому порядку та просить ще таку ж «за згодою сторін»? Чи може роботодавець погодитися?

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93785

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229122

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5332

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58219

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді