Нарушили срок продолжительности отпуска без сохранения зарплаты — штраф

RU UA

По семейным обстоятельствам и по другим причинам работнику может предоставляться отпуск без сохранения зарплаты на срок, обусловленный соглашением между работником и работодателем, но не более 15 календарных дней в году (статья 84 КЗоТ, статья 26 Закона Украины «Об отпусках» от 15.11.1996 № 504/96-ВР, далее — Закон № 504). То есть, основанием для ее предоставления является:

  • согласие сторон;
  • семейные обстоятельства и другие причины;
  • продолжительность не более 15 календарных дней в году.

В случаях, предусмотренных статьей 25 Закона № 504, работнику в обязательном порядке предоставляется отпуск без сохранения заработной платы по его желанию определенной продолжительности, которая не включается в предельный срок для отпуска без сохранения зарплаты по соглашению сторон.

Лица, виновные в нарушении законодательства об отпусках, несут ответственность согласно законодательству. То есть, на должностных лиц госорганов, органов местного самоуправления, бюджетных учреждений налагают штраф от 30 до 100 необлагаемых минимумов доходов граждан (510-1700 грн).

Кроме этого, за нарушение требований статьи 84 КЗоТ, статей 25, 26 Закона № 504 на госорган, орган местного самоуправления, бюджетное учреждение наложат штраф в размере минимальной заработной платы (4173 грн).

По информации Управления Гоструда в Полтавской области

Не дотримали строку тривалості відпустки без збереження зарплати — штраф
Алла ВОЛОВЕНКО, експерт Експертус Головбух
Законодавство гарантує право на відпустку за свій рахунок, зокрема — пенсіонерам за віком. Чи можуть такі особи претендувати ще й на відпустку за згодою сторін?

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93788

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229239

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді