Незадекларовані раніше доходи амністують

UA RU

Для звільнення від юридичної відповідальності за несплату податків, зборів із незадекларованих до 31.12.2018 доходів фізична особа має подати до ДПС спеціальну декларацію. У ній фізособа не зазначатиме відомості про джерела походження чи набуття об’єктів декларування. Податкові зобов’язання вона визначатиме самостійно із застосуванням ставок податку:

  • 5% — для незадекларованих доходів, наявних у фізособи валютних цінностей, рухомого і нерухомого майна, цінних паперів, часток (паїв) у майні юросіб, майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності та/або фінансових інструментів, інших активів, майна;
  • 10% — для валютних цінностей, які фізособа до подання спецдекларації не розмістила на банківському рахунку на строк не менше як 365 календарних днів;
  • 2,5% (знижена ставка) — для валютних цінностей, за рахунок яких були куплені ОВДП до подання спеціальної декларації.

Щоб «обілити» валютні цінності і сплатити податок з їх вартості за ставкою 5% фізичній особі потрібно перед подачею спедекларації розмістити такі валютні цінності у банківській установі на зберігання строком в 1 рік.

Повнолітніх фізичних осіб, що не скористалися спеціальним декларуванням, станом на 01.01.2020 вважатимуть такими, що підтвердили незадекларовані доходи відповідних попередніх податкових періодів на загальну суму 300 000 грн. Такі доходи вважатимуть амністованими без будь-яких додаткових умов. Сплату податків за такими доходами не вимагатимуть. Джерел отримання таких доходів не перевірятимуть.

Із законопроєкту № 1232 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей застосування спеціального декларування за порушення фізичними особами податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, що мали місце до 31 грудня 2018 року»

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14528

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
348245

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48534

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді