ОМС самостійно визначатимуть свої штати і умови оплати праці

UA RU

Чисельність працівників ОМС встановлює місцева рада у межах загальної чисельності, визначеної типовими штатами, затвердженими Урядом. Так вимагає Закон України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.1997 № 280/97-ВР. Цю норму закону ще у 2008 році визнано неконституційною згідно з рішенням Конституційного Суду № 10-рп/2008 від 22.05.2008 у справі № 1-28/2008.

У Верховній раді зареєстровано законопроєкт № 1223 «Про службу в органах місцевого самоврядування», згідно з яким цю норму закону вилучать.

Законопроєкт передбачає, що на пленарних засіданнях місцевої ради:

  • затверджуватимуть структуру, чисельність виконавчого апарату ради, витрат на утримання ради та її виконавчого апарату;
  • визначатимуть розміри посадових окладів голови ради і його заступників, положень про їх преміювання;
  • затверджуватимуть схеми посадових окладів службовців місцевого самоврядування, умов оплати праці інших працівників ОМС, положень про їх преміювання.

Тобто Уряд не визначатиме умов оплати праці керівних працівників, спеціалістів, службовців в ОМС. Їх визначатиме рада залежно від наявного бюджету. Адже фінансова спроможність в ОМС різна, одні можуть підвищити зарплати в рази, інші ні.

Мета таких новацій — залучити та зберегти на службі висококваліфікованих працівників і професіоналів.

Із законопроєкту № 1223 «Про службу в органах місцевого самоврядування»

ОМС самостійно визначатимуть свої штати і умови оплати праці
ОКСАНА КЛІЖЕВСЬКАдержавний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики України
Що врахувати, коли нараховуватимете керівним працівникам, службовцям, спеціалістам ОМС індексацію, відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення, — роз’яснив експерт Мінсоцполітики.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплата держслужбовців 2025

Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.
807

Мінімальна зарплата 2025

Мінімальна зарплата 2025 встановлена у законопроекті № 12000 «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Розмір МЗП з 1 січня 2025 року остаточно буде затверджено у держбюджеті.
5885

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
90890

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді