Аліменти з допомоги по тимчасовій непрацездатності

UA RU

Для фінансування страхувальників на виплати допомогу по тимчасовій непрацездатності страхувальник-роботодавець, який є бюджетною установою, відкриває окремий рахунок для зарахування страхових коштів в органі Казначейства.

Страхові кошти страхувальник використовує виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Ці кошти не спрямовують на:

  • задоволення вимог кредиторів;
  • стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення.

Тобто з окремого рахунку страхувальника стягнення аліментів із сум допомоги по тимчасовій непрацездатності не передбачено чинним законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Водночас за статтею 72 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII на допомогу з державного соціального страхування, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках, стягнення здійснюється виключно за рішеннями про стягнення аліментів.

Отже, страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можна спрямовувати на виплату аліментів. При цьому із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка вже виплачена боржнику, стягнення аліментів повинно здійснюватися.

За інформацією ФСС

Аліменти з допомоги по тимчасовій непрацездатності
Тарас ШАРИЙ,керівник експертної групи МСFR Головбух, ACCA DiplFR (rus)
Аби уникнути неприємностей із фондівськими лікарняними, утримайте аліменти під час кінцевого розрахунку за місяць із зарплати за відпрацьований час.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26402

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
244905

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14258

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді