Звільняти під час хвороби працівника, з яким укладено контракт на визначений строк, заборонено

UA RU

Другий сенат Конституційного Суду України розглянув на пленарному засіданні справу щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини третьої статті 40 КЗпП, якою визначено заборону звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період тимчасової непрацездатності працівника.

Він:

  • визнав її конституційною, адже ця заборона поширюється на усі трудові правовідносини без виключення, у т. ч. і на ситуацію коли з працівником укладено контракт на визначений строк;
  • зіслався на рішення від 09.07.1998 № 12-рп/98, в якому зазначено «умови контракту, які погіршують становище працівника порівняно з чинним законодавством, угодами і колективним договором, вважаються недійсними (стаття 9 Кодексу законів про працю України)».

Отже, якщо з працівником укладено контракт на визначений строк і останній день трудових відносин за таким контрактом припадає на день його хвороби, звільняти такого працівника заборонено.

Нагадаємо, за постановою Верховного суду від 26.12.2018 у справі № 640/498/17-ц (провадження № 61-5428св18) зроблено висновок, що така заборона (звільнення у день хвороби) не поширюється на строковий трудовий договір оскільки звільнення не є за ініціативою роботодавця — закінчення строкового трудового договору відсутнє серед підстав звільнення за ініціативою роботодавця (ст. 40, 41 КЗпП).

Із рішення Другого сенату Конституційного Суду України «у справі за конституційною скаргою Жабо Тетяни Максимівни щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини третьої статті 40 Кодексу законів про працю України» від 04.09.2019 № 6-р(II)/2019 у справі №3-425/2018(6960/18)

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
244904

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
142951

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
71410

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10182

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді