Працівник помер: хто і коли може отримати його зарплату, розрахункові

UA RU

За цивільним законодавством спадщину відкривають внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Для прийняття спадщини встановлюється строк шість місяців, відлік якого — з дня відкриття спадщини.

Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги по тимчасовій непрацездатності, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передають членам його сім’ї, а в разі їхньої відсутності — входять до складу спадщини.

За трудовим законодавством, у разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки на дітей або відпустки на повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, виплачується спадкоємцям.

Фахівці Держпраці зазначили, що суми заробітної плати (в т. ч. грошової компенсації за невикористані померлим працівником дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей) отримують:

  • члени сім’ї померлого або оголошеного померлим — відразу після відкриття спадщини (в день смерті, або в день, з якого особа оголошується померлою);
  • спадкоємці (не члени сім’ї) — у строк, установлений для прийняття спадщини, тобто через шість місяців з дати смерті.

Для виплати вони надають підтвердні документи.

За інформацією Управління Держпраці у Миколаївській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7070

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56512

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
8604

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5235

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді