Працівник перевіряє лікарняний лист на правильність — повідомляє Сьомий апеляційний адміністративний суд

UA RU

Працівник перевіряє лікарняний лист на правильність — повідомляє Сьомий апеляційний адміністративний суд

У зв’язку з хворобою відсутність на робочому місці працівник підтверджує листком непрацездатності. Заповнює його заклад охорони здоров’я, але щоб не було проблем з його оплатою, він повинен бути заповнений правильно. Тож перш ніж віднести його роботодавцю, працівник має самостійно перевірити усі дані.

На лицьовій частині листка непрацездатності обов’язково має бути:

  • підкреслено слово «первинний» або «продовження» (у разі продовження зазначається номер попереднього листка непрацездатності);
  • назва та місцезнаходження закладу охорони здоров’я (повністю), що підтверджується штампом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності»;
  • дата видачі (цифрами вказується число, після чого літерами — назва місяця, цифрами зазначається рік);
  • прізвище, ім’я та по батькові непрацездатного зазначаються повністю, число повних років цифрами, стать підкреслюється;
  • місце роботи, назва і місцезнаходження установи, організації (повністю);
  • відкриття та закриття періоду непрацездатності засвідчується підписом та печаткою лікаря;
  • у графі «Стати до роботи» вказують словами число і місяць, коли приступити до роботи, посаду, прізвище лікаря, які засвідчує він підписом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюють «Продовжує хворіти» та зазначають номер нового листка непрацездатності.

Помарки й виправлення не допускаються у листку непрацездатності. У разі виявлення помилки — його виправляють із записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою «Для листків непрацездатності». На бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень. Якщо тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи, листок видають за підписом головного лікаря, що засвідчується круглою печаткою закладу охорони здоров’я.

Щоб претендувати і вчасно отримати матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, працівник самостійно перевіряє правильність виданого листка непрацездатності.

Із повідомлення Сьомого апеляційного адміністративного суду

Працівник перевіряє листок непрацездатності на правильність заповнення під час його отримання — повідомляє Сьомий апеляційний адміністративний суд
Микола Постернак,експерт з питань соціального страхування
Оплата лікарняних — тема не нова. Та всіх ситуацій передбачити неможливо, тож відповімо на найчастіші запитання.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26801

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246320

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14570

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23134

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді