Що змінили в проєкті Держбюджету-2020 до другого читання

UA RU
У вівторок, 5 листопада, Уряд представив доопрацьований до другого читання проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Що змінили в проєкті Держбюджету-2020 до другого читання

Порівняно з першою редакцією проєкту Держбюджету-2020, доходи державного бюджету (без трансфертів) на 2020 рік запропонували збільшити на 14,18 млрд грн, у т. ч. за загальним фондом на 11,9 млрд грн та за спеціальним фондом на 2,3 млрд грн. Дефіцит становитиме 2,09% ВВП. Видатки допрацьованого проєкту бюджету збільшили до 1,18 трлн грн.

Документ збалансований і направлений на вирішення нагальних питань та на виконання Програми діяльності Уряду. Передусім зростуть витрати на вирішення нагальних питань як соціального, так і економічного характеру.

Так, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам:

  • на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» на забезпечення шкіл необхідним обладнанням становитиме 3,5 млрд грн,
  • на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти становитиме 3,8 млрд грн,
  • на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти збільшена на 159 млн грн.

Суму на виплату допомоги сім’ям з дітьми збільшили на 2,2 млрд грн, субвенції на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання та забезпечення житлом дітей-сиріт підвищили на 364,1 млн грн.

Для допомоги самотнім пенсіонерам на догляд додатково виділили 860 млн грн.

На централізовану закупівлю лікарських засобів та медичних виробів для лікування окремих захворювань додатково виділили 3,2 млрд грн, на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування додано 1 млрд грн, суму на лікування громадян України за кордоном збільшено на 400 млн грн.

На соціально-економічний розвиток територій виділили 2 млрд грн за рахунок зменшення Державного фонду регіонального розвитку, фінансування якого становитиме 7,5 млрд грн.

Збільшили фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах на 1,5 млн грн. Кошти на будівництво та реконструкцію мостів зростуть на 500 млн грн.

На проведення інвентаризації земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру додатково спрямують видатки загального фонду державного бюджету — 291,9 млн грн, що дасть змогу оцінити земельний фонд України.

Видатки на національну безпеку і оборону становлять 245,8 млрд грн або 5,45% ВВП.

Обсяг державного боргу становитиме 2 045,1 млрд грн та 45,3% прогнозного ВВП. Обсяг платежів з погашення державного боргу на 2020 рік прогнозують у сумі 282,1 млрд грн, у т. ч. погашення:

  • державного зовнішнього боргу — 120,3 млрд грн,
  • державного внутрішнього боргу — 161,9 млрд грн.

На платежі з обслуговування державного боргу на 2020 рік передбачили 141,5 млрд грн.

Надходження від приватизації збільшили на 7 млрд грн, що дозволить зменшити обсяги планових запозичень.

За інформацією Мінфіну

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38765

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12040

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді