Уряд планує відмовитися від груп інвалідності

UA RU
Уряд планує відмовитися від існуючої системи градації інвалідності і перейти до Міжнародного класифікатора функціональності (МКФ), який діє в Європейському Союзі. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція «Слуга народу»).

Уряд планує відмовитися від груп інвалідності

«Ми зараз продовжили ту роботу, яку раніше здійснював МОЗ. Ми імплементуємо в українське законодавство Міжнародний класифікатор функціональності, він вже переведений на українську мову, але до кінця не проведена система його ратифікації. За допомогою МКФ ми хочемо нарешті позбутися системи інвалідності, яка залишилася в Україні з радянських часів», — заявила Третьякова на прес-конференції у вівторок в Києві.

За її словами, соціальна політика держави по відношенню до людей з інвалідністю та виплати для них тепер будуть будуватися не на групах, як це було раніше, а на розрахунку відсотка втрати працездатності, як це рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я.

Такі зміни в комплексі з переглядом норм з працевлаштування громадян з частковою втратою працездатності сприятимуть збільшенню частки людей з інвалідністю на ринку праці.

В даний час, каже Третьякова, Держпраці стежить за тим, щоб 4% робочих місць в приватному секторі надавали людям з інвалідністю. У разі недотримання цієї квоти, представники бізнесу отримують штрафні санкції. Цю ситуацію планують змінити, додавши квотування і на держслужбі.

За інформацією ІА «Інтерфакс-Україна»

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153068

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22057

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94207

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді