Уряд планує відмовитися від груп інвалідності

UA RU
Уряд планує відмовитися від існуючої системи градації інвалідності і перейти до Міжнародного класифікатора функціональності (МКФ), який діє в Європейському Союзі. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція «Слуга народу»).

Уряд планує відмовитися від груп інвалідності

«Ми зараз продовжили ту роботу, яку раніше здійснював МОЗ. Ми імплементуємо в українське законодавство Міжнародний класифікатор функціональності, він вже переведений на українську мову, але до кінця не проведена система його ратифікації. За допомогою МКФ ми хочемо нарешті позбутися системи інвалідності, яка залишилася в Україні з радянських часів», — заявила Третьякова на прес-конференції у вівторок в Києві.

За її словами, соціальна політика держави по відношенню до людей з інвалідністю та виплати для них тепер будуть будуватися не на групах, як це було раніше, а на розрахунку відсотка втрати працездатності, як це рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я.

Такі зміни в комплексі з переглядом норм з працевлаштування громадян з частковою втратою працездатності сприятимуть збільшенню частки людей з інвалідністю на ринку праці.

В даний час, каже Третьякова, Держпраці стежить за тим, щоб 4% робочих місць в приватному секторі надавали людям з інвалідністю. У разі недотримання цієї квоти, представники бізнесу отримують штрафні санкції. Цю ситуацію планують змінити, додавши квотування і на держслужбі.

За інформацією ІА «Інтерфакс-Україна»

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16562

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді