Як оплачувати вечірні та нічні години

UA RU

Як оплачувати вечірні та нічні години

Працю у вечірні та нічні години слід розмежувати:

  • вечірні години — з 18:00 до 22:00;
  • нічні години — з 22:00 до 06:00.

У табелі обліку використання робочого часу години роботи: у вечірній час позначають кодом «ВЧ» (03), в нічний час — кодом «РН» (04).

Якщо графіком виходу на роботу (графіком змінності) працівників передбачена робота в нічний час, її тривалість включайте в тривалість роботи (зміни) працівника. Компенсацією роботи в таких умовах є доплата за роботу в нічний час. Її обчислюйте за фактично відпрацьовані години в нічний час — не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП).

Нараховувати оплату за роботу в нічний час нижче цієї межі або взагалі не оплачувати — не можна. За порушення мінімальних трудових гарантій, до яких відноситься оплата за роботу в нічний час, передбачений штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Доплату за нічний час необхідно проводити за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду.

Доплати за роботу у вечірній час визначені Генеральним і галузевими (регіональними) угодами. Зокрема, Генеральною угодою передбачена доплата за роботу у вечірній час при багатозмінному режимі в розмірі 20% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в такий час.

Багатозмінний режим роботи — це такий режим, коли на підприємстві робота протягом доби виконується в дві і більше зміни, тривалість кожної з них не повинна бути менше встановленої законодавством тривалості робочого дня.

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплата працівників вищої освіти 2024

Зарплата викладачів 2024: тарифна сітка на 2024 рік з окладами працівників освіти ➤ інші схеми посадових окладів викладачів ➤ доплати і надбавки ➤ погодинна оплата праці працівників вищої освіти➤ приклади нарахування зарплати викладачам
243636

Доплата до мінімальної заробітної плати 2024

Зарплата вийшла менша від мінімалки – у більшості випадків необхідно її «дотягувати» шляхом доплати до мінімальної заробітної плати. Однак не все так просто, адже є надурочні, нічні, різні доплати і надбавки, лікарняні та відпускні. Як з цим розібратися – у консультації.
101157

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді