Зарплатний аванс — база нарахування ЄСВ

Податківці нагадали, що роботодавці нараховують ЄСВ на суму нарахованої кожній застрахованій особі:

  • заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі;
  • винагороди за виконання робіт (надання послуг), які передбачає цивільно-правовий договір.

Зарплатний аванс — база нарахування ЄСВ

Під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми яких нараховують ЄСВ, роботодавці одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄСВ у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

Тобто сума заробітної плати за першу половину місяця — аванс — є базою нарахування ЄСВ.

За інформацією ГУ ДПС у Закарпатській області

Зарплатний аванс — база нарахування ЄСВ
Олеся Скримовськаголовний редактор тижневика «Головбух:Бюджет»
Маємо чергове ноу-хау від банківської системи — рахунки клієнтам тепер відкривають за новим стандартом IBAN. Що це за стандарт і як його примінити?

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
221

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18723

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36134

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6911

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді