Чи можливо скоротити працівницю, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Чи можливо скоротити працівницю, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Юридична особа припиняє своє існування, коли передає все своє майно, права та обов’язки іншим юридичним особам — правонаступникам (злиття, приєднання, поділ, перетворення) або в результаті ліквідації.

Під час ліквідації підприємства з правонаступництвом звільнення жінок, що мають дітей до трьох років, можливе лише за пунктом 5 статті 36 КЗпП — шляхом переведення на інше підприємство, в установу чи організацію, які є правонаступниками. При цьому, правонаступник зобов’язаний прийняти таких жінок на роботу за переведенням.

У разі ліквідації підприємства, установи, організації звільняють усіх працівників, у т. ч. вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів, що мають дітей до 14 років або дітей інвалідів. Звільнення таких жінок має відбуватися з обов’язковим їх працевлаштуванням. Власник або уповноважений ним орган працевлаштовує їх самостійно або через державну службу зайнятості.

На період працевлаштування за таким працівником зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення трудового договору.

За інформацією Управління Держпраці в Черкаській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
244904

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
142951

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
71410

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10182

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді