Працівниця частину декретної відпустки працювала: як нарахувати декретні

Працівниця частину декретної відпустки працювала: як нарахувати декретні

Допомога по вагітності та пологах (декретні) надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату зарплати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Декретні нараховують за весь період цієї відпустки, тобто у розрахунку за 70 календарних днів (к. дн.) до пологів і 56 к. дн. (або 70 к. дн. — якщо пологи ускладнені чи працівниця народила двійню) після пологів.

Фахівці ФСС роз’яснили, що страховий випадок у працівниці виникає з дня надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за медичним висновком, зазначеним у листку непрацездатності, а не з дня, коли вона вирішила припинити працювати і піти у зазначену відпустку за власною заявою. Тож якщо працівниця вирішила працювати ще деякий час під час відпустки, декретні нараховуйте за період з дня, коли така особа вирішила скористатися своїм правом на відпустку та припинила працювати, по останній день відпустки, зазначений у листку непрацездатності.

Зверніть увагу, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється за розрахунковий період 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку (терміну 30 тижнів за медичним висновком) незалежно від того, що працівниця ще деякий час після цієї дати працювала.

Якщо на момент настання страхового випадку вона працює за сумісництвом, середню зарплату страхувальники обчислюють окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо. Працівниця може скористатися правом на допомогу по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом з моменту настання у неї страхового випадку.

За інформацією ФСС

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
244908

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22918

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
78650

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
54861

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді