Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів

Держпраці нагадало, що для установ встановлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів

Кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів установа розраховує самостійно. Порядок розрахунку середньооблікової чисельності працівників, необхідної для визначення кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, визначає пункт 2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286. Розраховуючи цей показник — враховуйте тільки штатних працівників.

Наприклад, якщо для виконання нормативу установа повинна працевлаштувати одного інваліда, то вона може взяти на роботу одного інваліда на 12 календарних місяців (можна й не на повну ставку) або двох інвалідів, один із яких буде працювати, приміром, 4 місяці, а інший — 8 місяців.

У другому випадку норматив також буде вважатися виконаним, оскільки середньооблікова кількість інвалідів за рік складе «1».

При розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів у відсотковому відношенні від середньооблікової чисельності працівників отриманий результат округляється до цілого числа. Таким чином, якщо в установі середньооблікова чисельність працівників становить «до 37 чоловік, норматив дорівнює одиниці (37 × 0,04 = 1,48 Після округлення отримуємо 1)».

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді