Тож скільки нас — українців

Всеукраїнська професійна сертифікація бухгалтерів — 2020

Міністр КМУ Дмитро Дубілет поінформував:

«Перепис населення обійшовся б у 3,4 млрд грн (бюджет, закладений на 2020 рік), а підсумки перепису ми б отримали в першому кварталі 2021 року. Оцінку ми провели за 3 місяці напруженої роботи. Для держави ця робота не коштувала жодних додаткових грошей.

Ми використовували три методи. Всі вони дали приблизно однаковий результат з різницею 2.86%.»

Тож скільки нас — українців

Метод 1. Комбінований (мобільні оператори + соцопитування + реєстри)

Ми уклали угоду з мобільними операторами та взяли в них анонімну інформацію про загальну кількість абонентів на території (почистили від тих, хто за два місяці був онлайн менше ніж місяць, а також виключили модемні пристрої).

Потім ми провели масштабне соціологічне дослідження, встановивши, яка кількість мобільних припадає на яку вікову групу в яких районах (у багатьох громадян може бути більше одного телефону, у частини — навпаки, немає).

Потім ми доповнили це реєстрами юних та літніх українців (оскільки серед них використання мобільних низьке).

Метод 2. Комбінований (дані пенсійного фонду + екстраполяція через статево-вікову структуру)

Ми взяли кількість пенсіонерів за даними пенсійного фонду. Потім ми екстраполювали ці дані через статево-вікову структуру. Соціологи називають такий графік «ялинкою» — можете помилуватися цією ялинкою на слайді 11.

Цю ялинку ми взяли відразу з двох джерел: дані Держстату та дані державних реєстрів. На щастя, ці дві ялинки збіглися практично повністю. До речі, коли ми виявили цей збіг, ми почали танцювати від радості.

Метод 3. Реєстровий

Ми взяли знеособлені дані з державного реєстру фізосіб (включаючи тих, хто відмовився від ІПН). Потім ми почистили базу за ознакою отримання будь-якого доходу, пенсій, соціальних виплат, субсидій, а також доповнили оформленням закордонних паспортів. Потім врахували дані з народжуваності/смертності, а також еміграції та імміграції.

Як писав вище, максимальна різниця між результатами різних методів становить 2.86%. Це дуже прийнятний результат, враховуючи терміни й вартість. Я вважаю, що немає майже жодних управлінських рішень — в управлінні державою або приватному секторі — які б вимагали більшу точність. Також важливо врахувати, що традиційний Перепис населення дає не меншу, а, можливо, й більшу помилку».

Отже, станом на 01.12.2019 наявне населення України — 37,29 млн людей, з яких 20,01 млн жінок і 17,28 млн чоловіків.

Детально з результатами ви можете ознайомитися в презентації.

Проводити перепис населення чи ні — остаточне рішення ще не прийнято. За словами Дмитра Дубілета «проводити перепис населення не потрібно. Це неточний метод, який до того ж коштує колосальних грошей. Крім того, протягом 1-2 років ми приведемо до ладу наші електронні реєстри, і з цього моменту зможемо щодня отримувати точні дані про населення. Будь-яку іншу інформацію, якщо вона необхідна, потрібно отримувати не через перепис, а окремими дослідженнями, які обійдуться державі набагато дешевше».

Із каналу Дмитра Дубілета у месенджері Telegram

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83350

Бухгалтерська довідка – ЗРАЗОК

Для яких саме господарських операцій складається бухгалтерська довідка? Яку інформацію у ній вказувати? Відповімо на запитання й наведемо зразки заповнення для різних робочих ситуацій.
47015

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
32366

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237453

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді