Про способи подання заяви про повернення надміру/помилково сплачених сум ЄСВ

Податківці в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі оприлюднили способи подання заяви про повернення надміру/помилково сплачених сум ЄСВ.

Помилково сплатили ЄСВ: як повернути

Для повернення сум ЄСВ страхувальник звертається із заявою про таке повернення. Її подає до:

  • контролюючого органу, на рахунок якого сплачено суми ЄСВ — якщо їх надміру чи помилково сплачено на небюджетний рахунок «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску». Заява має відповідати формі у додатку 1 до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 16.01.2016 № 6;
  • контролюючого органу за місцем обліку помилково сплачених сум ЄСВ — якщо їх сплачено на рахунок з обліку доходів бюджету. Заява довільної форми із зазначенням суми та напряму повернення.

Про способи подання заяви про повернення надміру/помилково сплачених сум ЄСВ

Заяву подаємо одним із таких способів:

  • особисто;
  • поштою;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Протягом робочого дня після надсилання електронної заяви страхувальник отримає вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації заяви в контролюючому органі, до якого її направлено.

ЗІР, категорія 201.10

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18520

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
94

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді