Ліцензування в будівництві скасують

Реформа держфінконтролю: які зміни очікують на сферу публічних закупівель

Уряд ліквідує монополіста в галузі містобудування — ДАБІ, а замість неї створить три центральних органи влади, між якими розподілиться регуляторні та контролюючі функції. Це:

  • Державна сервісна служба містобудування — виконуватиме реєстраційні функції у будівництві;
  • Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні — визначатиме параметри, ДБН, єврокоди;
  • Державна інспекція містобудування — здійснюватиме нагляд і контроль у будівництві.

Ліцензування в будівництві скасують

Також урядовці планують:

  • скасувати ліцензування у будівництві. Замість цього впровадять сертифікати Відповідального виконавця робіт (виконроба), які видаватиме Мінрегіон;
  • запровадити обов’язкове страхування ризиків у будівництві;
  • автоматизувати усі процеси державного регулювання у будівництві. Для цього створять Єдину державну електронну систему у сфері будівництва, до якої, зокрема, входитимуть Реєстр будівельної діяльності, що забезпечує створення, збирання, накопичення, обробку, захист, облік інформації про об’єкти та учасників будівництва і зв’язки між ними, а також Електронний кабінет забудовника на порталі «Дія» для замовників та учасників процесу будівництва.

Протягом весни на час перехідного періоду діятиме мораторій на інспекційний контроль учасників ринку з боку держави.

Такі зміни уряд передбачив постановами «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» та «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Джерело: Урядовий портал

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як реєструвати договори в органах Казначейства в умовах воєнного стану

Укласти договір про закупівлю – це пів справи, аби його виконати за кошти державного чи місцевого бюджету – обов’язково потрібно зареєструвати взяття відповідного бюджетного зобов’язання. Розберемо окремі нюанси укладення договорів та дамо поради для реєстрації зобов’язань за ними відповідно до законодавства, що діє наразі.
4367

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1254

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4951

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4328

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді