Ліцензування в будівництві скасують

Реформа держфінконтролю: які зміни очікують на сферу публічних закупівель

Уряд ліквідує монополіста в галузі містобудування — ДАБІ, а замість неї створить три центральних органи влади, між якими розподілиться регуляторні та контролюючі функції. Це:

  • Державна сервісна служба містобудування — виконуватиме реєстраційні функції у будівництві;
  • Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні — визначатиме параметри, ДБН, єврокоди;
  • Державна інспекція містобудування — здійснюватиме нагляд і контроль у будівництві.

Ліцензування в будівництві скасують

Також урядовці планують:

  • скасувати ліцензування у будівництві. Замість цього впровадять сертифікати Відповідального виконавця робіт (виконроба), які видаватиме Мінрегіон;
  • запровадити обов’язкове страхування ризиків у будівництві;
  • автоматизувати усі процеси державного регулювання у будівництві. Для цього створять Єдину державну електронну систему у сфері будівництва, до якої, зокрема, входитимуть Реєстр будівельної діяльності, що забезпечує створення, збирання, накопичення, обробку, захист, облік інформації про об’єкти та учасників будівництва і зв’язки між ними, а також Електронний кабінет забудовника на порталі «Дія» для замовників та учасників процесу будівництва.

Протягом весни на час перехідного періоду діятиме мораторій на інспекційний контроль учасників ринку з боку держави.

Такі зміни уряд передбачив постановами «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» та «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Джерело: Урядовий портал

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3901

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35189

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5889

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29460

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді