НАГАДУЄМО: зміни, прийняті восени до Закону «Про закупівлі», почнуть діяти вже з 19 квітня 2020

Електронний сервіс «Єдиний закупівельний словник»

19 квітня набувають чинності зміни, прийняті до Закону «Про закупівлі» 19 вересня 2019 року (Закон від 19.09.19 р. № 114-IX). Головної метою цих нововведень є адаптація закону до норм та стандартів ЄС за цим питанням.

Зміни в Законі про держзакупівлі та їх специфіка щодо придбання засобів захисту від коронавірусу

Із головних змін, що були узгоджені, можна виділити такі як нові терміни, та їх тлумачення (наприклад, спрощена закупівля, вартість життєвого циклу, технічна специфікація до предмета закупівлі, електронний каталог). Також було деталізовано категорії замовників (такі як органи державної влади, установи, організації, підприємства).

Кодекс адміністративних правопорушень також дещо піддався змінам с цього приводу – коригувалися умови накладання та розміри штрафів на представників та керівників замовника.

Варто відзначити, що, згідно нового Закону, всі процедури, розпочаті до 19 квітня підлягають дії Закону до внесення в нього змін (Закон від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі»).

А от для процедур періоду з 19 квітня по 19 липня Закон №922 не поширюватиметься на закупівлі товарів, робіт або послуг, необхідних для запобігання виникненню і поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), відповідно до переліку товарів, робіт чи послуг та порядку їх закупівлі, затверджених КМУ. За результатами такої закупівлі замовник повинен оприлюднити звіт про договір про закупівлю, всі додатки до нього, звіт про виконання договору згідно зі ст. 10 Закону № 922. За недотримання даних вимог відповідальні особи притягаються до відповідальності.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Толеранс в договорах про закупівлю

Іноді сторонам договору важко точно визначити кількість чи об›єм поставленого товару. У такій ситуації постачальник просить застосувати в договорі про закупівлю толеранс. Чи не буде це порушенням Закону про закупівлю?
7368

Продовження договору про закупівлю: як правильно

Треба провести дозакупівлю наприкінці року? Прочитайте 5 умов, коли можна продовжити дію договору про закупівлю на 20%, і готові рішення для 8 ситуацій, у яких можуть виникнути складнощі. Дізнайтеся, як довести законність зміни умов договору і яка відповідальність, якщо вимоги законодавства порушені
3831

Додаткова угода до договору про публічні закупівлі: види та зразки

Договорів не буває навіки. Тим більше в сучасних економічних реаліях. Уклавши договір навіть після проведення відкритих торгів через систему Prozorro може постати питання про зміну його умов. Додаткова угода до договору про публічні закупівлі – це шлях до зміни умов. Це може бути зміна істотних умов договору закупівлі, зміна ціни або додаткова угода на зменшення обсягів закупівлі. Як і коли її можна укласти та подати інформацію у даній консультації.
30625

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді