Звільнення працівників під час карантину: що про це каже ЗАКОН

Якщо звільнення працівника не уникнути, аби бути правомірною, ця процедура має обов’язково відповідати певним вимогам.

Антикризовий онлайн марафон - ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

Правомірність будь-якої дії зумовлюється тим, чи не порушує вона в тій чи іншій мірі вимоги законодавства. В іншому випадку таке звільнення може бути оскаржено до суду і є вирогідність того, що працівник буде поновлений на роботі, а роботодавець зобов'язаний буде компенсувати оплату вимушеного простою працівникові.

Чи є правомірним звільнення працівників під час карантину

Отже, під час карантину Уряд рекомендує намагатися уникнути звільнення працівників, незважаючи на цей складний період в країні, і вживає для цього допоміжні заходи.

Завантажуйте чинні бланки
Форма № 1-ПВ (місячна)затверджена наказом Держстату від 10.06.2016 № 90 .
Форма 1-ПВ (квартальна)затверджену наказом Держстату від 31.07.2019 № 259 .

Якщо ж звільнення працівника не уникнути, аби бути правомірною, ця процедура має обов’язково відповідати наступним вимогам:

  1. Повідомити первинну профспілкову організацію про заплановане скорочення чисельності або штату працівників (при наявності профспілки). Роботодавець повинен завчасно, але не пізніше ніж за три місяці до звільнень надати профспілковим організаціям інформацію щодо запланованого звільнення.
  2. Видати наказ про скорочення чисельності або штату працівників. Він має містити підстави скорочення,кількість працівників, що буде скорочено, їх категорії та посади.
  3. Отримати згоду профспілки на розірвання трудового договору з кожним конкретним працівником (за наявності профспілки).
  4. Попередити працівників про майбутнє звільнення, запропонувати їм альтернативну роботу.
    Працівника має бути попереджено про наступне звільнення не пізніше, ніж за 2 місяці до запланованого заходу. Одночасно з попередженням роботодавець зобов'язаний запропонувати працівнику вакансії. Крім того, є категорія працівників, яких не можна звільняти за скороченням взагалі.
  5. Якщо звільнення на підставі скорочення є масовим, необхідно поінформувати службу зайнятості.
  6. Видати наказ про звільнення, зробити відповідний запис до трудової книжки та передати працівникові копію наказу, разом з його трудовою і розрахунком.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
67332

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
9144

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
44183

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
233085

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2023 та 2024 роки
125285

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді