Дистанційна робота: контроль і організація для продуктивного результату

Реалії нашого сьогодення диктують безліч змін у всіх сферах життя українців. Зараз, коли на дворі лютує COVID-19 і Уряд радить зайвий раз не виходити з дому навіть за продуктами, перехід на віддалену робота стає чи не життєвою необхідністю.

ЗРАЗОК Заяви за свій рахунок через карантин

Ідея перейти на дистанційну роботу може йти як від роботодавця, так і від працівника. Потрібно лише написати заяву з проханням перевести його на надомну працю на період оголошеного Урядом в країні карантину через коронавірус. У такому разі, при наявності добровільних заяв працівників, не діє вимога про двомісячний строк щодо попередження про зміни умов праці. Тож роботодавець буде вправі одразу на підставі отриманих заяв від своїх підлеглих видати наказ на переведення їх на віддалену роботу.

Дистанційна робота: оформлення і організація для продуктивного результату

Проте варто пам’ятати, що перехід на надомну роботу не має вплинути на продуктивність праці, а тому повинні виконуватись деякі ключові організаційні умови:

  • Відповідність житлово-побутових умов роботі, що має виконуватись. Ніхто не має заважати працівникові виконувати віддалено його трудові обов’язки. Він, в свою чергу, виконуючи роботу, не повинен заважати, наприклад, сусідам.
  • Робота, яку працівник виконуватиме віддалено, не має порушувати правила протипожарної безпеки і санітарії.
  • Адміністрація підприємства повинна надати в безкоштовне використання обладнання, інструменти та засоби, необхідні працівникові для його роботи.
  • Контроль за виконанням роботи віддалено. Адміністрація має налагодити систему контролю, яка допоможе слідкувати за ефективністю надомного працівника, правильністю і своєчасністю виконання ним своїх обов’язків. Наприклад, підтримка комунікації через телефон або месенджери, звітність за електронною поштою.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
15984

Реквізити документів за ДСТУ 4163:2020

Стандарт визначає нові вимоги до 32 реквізитів службових документів. Наші експерти звели й систематизували настанови та рекомендації за кожним реквізитом та унаочнили прикладами.
13800

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
14036

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
15214

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді