Дистанційна робота: контроль і організація для продуктивного результату

Реалії нашого сьогодення диктують безліч змін у всіх сферах життя українців. Зараз, коли на дворі лютує COVID-19 і Уряд радить зайвий раз не виходити з дому навіть за продуктами, перехід на віддалену робота стає чи не життєвою необхідністю.

ЗРАЗОК Заяви за свій рахунок через карантин

Ідея перейти на дистанційну роботу може йти як від роботодавця, так і від працівника. Потрібно лише написати заяву з проханням перевести його на надомну працю на період оголошеного Урядом в країні карантину через коронавірус. У такому разі, при наявності добровільних заяв працівників, не діє вимога про двомісячний строк щодо попередження про зміни умов праці. Тож роботодавець буде вправі одразу на підставі отриманих заяв від своїх підлеглих видати наказ на переведення їх на віддалену роботу.

Дистанційна робота: оформлення і організація для продуктивного результату

Проте варто пам’ятати, що перехід на надомну роботу не має вплинути на продуктивність праці, а тому повинні виконуватись деякі ключові організаційні умови:

  • Відповідність житлово-побутових умов роботі, що має виконуватись. Ніхто не має заважати працівникові виконувати віддалено його трудові обов’язки. Він, в свою чергу, виконуючи роботу, не повинен заважати, наприклад, сусідам.
  • Робота, яку працівник виконуватиме віддалено, не має порушувати правила протипожарної безпеки і санітарії.
  • Адміністрація підприємства повинна надати в безкоштовне використання обладнання, інструменти та засоби, необхідні працівникові для його роботи.
  • Контроль за виконанням роботи віддалено. Адміністрація має налагодити систему контролю, яка допоможе слідкувати за ефективністю надомного працівника, правильністю і своєчасністю виконання ним своїх обов’язків. Наприклад, підтримка комунікації через телефон або месенджери, звітність за електронною поштою.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153068

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22057

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94208

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді