Працівник на лікарняному: як звільняти в такому випадку

Працівника, який попадає під скорочення, має бути звільнено в перший день його виходу на роботу після лікарняного. Але є виключення. Розповімо про процедуру докладніше.

Скачати заяву-розрахунок лікарняних

Працівник, що підпадає під скорочення, на лікарняному: як звільняти в такому випадку

Процедура звільнення буде наступною:

  1. Працівника необхідно персонально письмово попередити про майбутнє звільнення не менш ніж за 2 місяці (ст. 49-2 КЗпП). При цьому чинне законодавство не передбачає виключення зі строку попередження працівника про наступне звільнення часу знаходження його у відпустці або на лікарняному.
  2. Власне звільнення не може відбутися у період тимчасової непрацездатності працівника (ст. 40 КЗпП). Виключення становлять випадки повної ліквідації підприємства та нез'явлення працівника на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності. Тому звільнення працівника провадиться у перший робочий день згідно з графіком роботи після закінчення тимчасової непрацездатності. Вдруге повідомляти працівника про звільнення за два місяці не потрібно, адже дата звільнення переноситься не з ініціативи та не з вини роботодавця.
  3. Сплата листка непрацездатності має відбутися повністю, адже його було видано ще під час перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237453

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
135331

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
69259

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
9567

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
45274

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді