Щорічні відпустки: допустима кількість протягом року

Фахівці Держпраці у Волинській області роз’яснили скільки щорічних відпусток може взяти працівник протягом робочого року.

Керівник установи може надавати такі види відпусток відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96-ВР):

  • основна;
  • додаткова за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;
  • додаткова за особливий характер праці (за ненормований робочий день, за роботу з комп’ютером тощо);
  • інші додаткові, передбачені законодавством (за вислугу років держслужбовцям та посадовим особам ОМС тощо).

Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток за один робочий рік не може перевищувати 59 календарних днів (ч.3 ст.10 Закону № 504/96-ВР). Якщо надаєте щорічні відпустки за минулі роки, обмеження у 59 днів не діє.

► Додаткова відпустка за особливий характер праці

Працівник, який має право на кілька додаткових відпусток, повинен обрати одну з них. Утім Кабмін встановив винятки, коли працівнику надають щорічні додаткові відпустки за кількома підставами ( ч.1 ст. 10 Закону № 504/96-ВР).

► Грошова компенсація за невикористану соціальну відпустку

Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А I групи, надають понад щорічні відпустки  ч.7 ст.20 Закону № 504/96-ВР).

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93109

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
217075

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
4906

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
57598

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді