Мінсоцполітики: Представлено три варіанти накопичувальних пенсійних програм

Станом на І квітня 2020 року борги із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій становили 14,5 млрд. гривень. Крім того, існують проблеми з призначенням пільгової пенсії та ризик зменшення пенсійних виплат через недофінансування. Тому Мінсоцполітики розробило новий законопроект.

Калькулятор стажу

Мінсоцполітики: Представлено три варіанти накопичувальних пенсійних програм

За цим Проектом закону пропонують запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему для окремих категорій осіб віком до 35 років (станом на 1 січня 2021 року) з числа зайнятих на роботах за Списками № 1, № 2 та деяких інших, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Особам, які не набудуть участі у такій системі та які працюють на роботах і посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, пенсію призначатимуть на умовах, визначених законодавством.

Як показати у Звіті з ЄСВ карантинні особливості трудових відносин

Будуть три професійні пенсійні програми:

  • Програма № 1 - за нею буде право на отримання пенсійних виплат при досягненні 50 років (Список № 1);
  • Програма № 2 - на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років (Список № 2 та інші категорії осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах);
  • Програма № 3 - можливість добровільно набути участь у накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

ПОЯСНЕННЯ, як утримати аліменти з карантинних виплат

Розмір ЄСВ внаслідок впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи збільшать на:

  • 15% - для професійного програми № 1;
  • 7% - професійного програми № 2;
  • не менше аніж 3% - професійного програми № 3.

За інформацією з сайту Мінсоцполітики

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83350

Військовий збір 2024

Військовий збір наповнює державний бюджет, тож для місцевих бюджетів він не відіграє особливої ролі. Однак бухгалтери держорганів, ОМС, бюджетних установ мають знати правила його утримання із доходів, що нараховують держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам чи іншим фізичним особам.
11004

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
30289

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді