Новий законопроект: як планують підвищувати прожитковий мінімум?

20 травня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3515 щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення.

Отримайте -40% на Експрес-курс для керівників та фахівців бухгалтерської служби

Новий законопроект: як планують підвищувати прожитковий мінімум?

Отже, що саме пропонується в законопроекті:

1) Прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати за рік, що передує року формування Держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більш ніж на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабмін має розглянути питання щодо підвищення прожиткового мінімуму.

2) Для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям має застосовуватися рівень забезпечення прожиткового мінімуму, який щорічно визначається законом про Держбюджет на відповідний рік.

3) Доручити Кабміну до 1 жовтня 2020 року розробити і внести до ВРУ проекти законодавчих актів щодо встановлення неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на рівні прожиткового мінімуму, затвердженого у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік.

НЕ ПРОПУСТІТЬ! Всі бланки статистичної звітності в одній підбірці для скачування

4) Змінити підходи до встановлення розмірів посадових окладів. А саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Держбюджет на відповідний рік.

5) Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Держбюджет на відповідний рік.

6) Врегулювати питання щодо плати за надання адміністративних послуг.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

За інформацією з сайту ВРУ

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
1696

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14527

Зарплата держслужбовців 2025

Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.
801

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді