Новий законопроект: як планують підвищувати прожитковий мінімум?

20 травня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3515 щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення.

Отримайте -40% на Експрес-курс для керівників та фахівців бухгалтерської служби

Новий законопроект: як планують підвищувати прожитковий мінімум?

Отже, що саме пропонується в законопроекті:

1) Прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати за рік, що передує року формування Держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більш ніж на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабмін має розглянути питання щодо підвищення прожиткового мінімуму.

2) Для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям має застосовуватися рівень забезпечення прожиткового мінімуму, який щорічно визначається законом про Держбюджет на відповідний рік.

3) Доручити Кабміну до 1 жовтня 2020 року розробити і внести до ВРУ проекти законодавчих актів щодо встановлення неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на рівні прожиткового мінімуму, затвердженого у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік.

НЕ ПРОПУСТІТЬ! Всі бланки статистичної звітності в одній підбірці для скачування

4) Змінити підходи до встановлення розмірів посадових окладів. А саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Держбюджет на відповідний рік.

5) Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Держбюджет на відповідний рік.

6) Врегулювати питання щодо плати за надання адміністративних послуг.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2021 року.

За інформацією з сайту ВРУ

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83351

Бухгалтерська довідка – ЗРАЗОК

Для яких саме господарських операцій складається бухгалтерська довідка? Яку інформацію у ній вказувати? Відповімо на запитання й наведемо зразки заповнення для різних робочих ситуацій.
47016

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
32366

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237453

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді