Додаткова соціальна відпустка на дітей: кому надавати

Додаткова відпустка на дітей надається жінці, яка працює і має (ст. 19 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР

  • двох або більше дітей віком до 15 років;
  • дитину з інвалідністю;
  • усиновилену дитину;
  • особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • статус одинокої матері.

Таку відпустку надають також:

  • батьку, який виховує без матері дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одному з прийомних батьків.

Додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів працівникам, які мають дітей, установа надає щороку без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 Кодексу законів про працю України). Її надають в обов’язковому порядку за заявою працівника раз на календарний рік незалежно від відпрацьованого часу.

Зверніть увагу!

Якщо жінка перебувала у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і не відпрацювала жодного дня, права на додаткову соціальну відпустку за ці роки вона не має.

Джерело: Лист Міністерства соціальної політикии України від 06.02.2018 № 203/0/101-/284

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93109

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
217073

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
4906

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
57598

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді