Як не допустити корупційних ризиків під час призначенні уповноваженої особи

Про це ми спитали єксперта.

Як призначити уповноважену особу та організувати закупівлі за новими правилами

Чи може головний бухгалтер, який є держслужбовцем бути уповноваженою особою? Як правильно назначити та чи буде їй це оплачуватись?

Так, за Законом про публічні закупівлі замовник може призначити уповноважену особу, зокрема, шляхом покладення на працівника із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством. Тобто можемо говорити про суміщення професій/посад на держслужбі. Законодавство про держслужбу це не забороняє, якщо в держоргані є вакантна посада.

Тож керівник держоргану може наказом призначити уповноваженою особою головбуха. За виконання обов’язків УО такій особі доплату можуть здійснювати на підставі статті 52 Закону про державну службу, що регулює доплату держслужбовцям за додаткове навантаження. Ця виплата входить в структуру заробітної плати.

Чи може у відділі освіти виконувати обов’язки уповноваженої особи юрист комунального підприємства?

Так, таку особа можна взяти на роботу у відділ освіти за сумісництвом і призначити її уповноваженою особою. Утім виконувати роботу уповноваженої особи такий працівник зможе лише у вільний від основної роботи час. Тобто потрібно звертати увагу, щоб робота у електронній системі закупівель щодо закупівель відділу освіти відбувалася у поза робочий час як юриста.

Детальніше у нашому ВІДЕО на цю тему:

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3767

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
34872

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5753

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29260

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді