Як правильно оформити повернення працівників після «карантинних» відпусток

Держпраці роз’яснює як правильно роботодавцеві відкликати працівників з «карантинних» відпусток та віддаленої роботи.

Календар бухгалтера на ЧЕРВЕНЬ

Як правильно оформити повернення працівників після «карантинних» відпусток

Насамперед треба визначити, які працівники необхідні на своїх робочих місцях, а які можуть продовжити працювати віддалено або в умовах гнучкого робочого часу.

Варто відмітити,що автоматичного повернення працівників на своїробочі місця законом не передбачено. Окрім випадків, коли працівник, виходячи у відпустку беззбереження зарплати, в заяві вказав дату виходу на роботу.

Переривання відпустки (основної або додаткової) можливе лише в крайніх випадках, передбачених ст. 79 КЗпП. У решті випадків вихід з відпустки має відбуватися зі згоди самого працівника. Тому роботодавець може вчинити так:

  • зв'язатися з працівниками та поінформувати їх про можливість виходу на роботу у зв'язку із закінченням карантину;
  • працівник має написати заяву з проханням перервати відпустку та стати до роботи;
  • на підставі заяви працівника видати наказ про переривання відпустки без збереження заробітної плати, яку було надано на час карантину;
  • у наказі вказати дату, коли працівнику потрібно стати до роботи. Примусити працівника вийти із відпустки роботодавець не може.

У разі запровадження роботодавцем дистанційної роботи під час карантину, до виходу працівників на свої робочі місця треба підготуватись. А саме:

  • визначитися з датою повернення працівників;
  • з'ясувати, чи всі працівники мають можливість працювати в офісі;
  • підготувати наказ (розпорядження) про припинення дистанційної роботи.

Також необхідно видати наказ про припинення дистанційної роботи на користь звичайного режиму роботи, в якому варто зазначити:

  • причину зміни режиму роботи з дистанційного на звичайний (у зв'язку із закінченням карантину та скасуванням обмежувальних заходів, відновленням роботи транспорту);
  • дату припинення дистанційної форми роботи;
  • дату виходу працівника на робоче місце;
  • перелік працівників, які повертаються до звичного режиму, та їхні посади;
  • порядок ознайомлення працівників з наказом та зміною режиму роботи.

Якщо частина працівників залишається вдома, то про це потрібно вказати в наказі або окремим наказом продовжити режим дистанційної роботи для певних працівників, але для цього такі працівники мають написати відповідні заяви.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153064

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22056

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94205

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді