Мінсоцполітики щодо переваг накопичувальної пенсійної системи

Мінсоцполітики навело переваги введення накопичувальної пенсійної системи в Україні.

Калькулятор стажу

Мінсоцполітики щодо переваг накопичувальної пенсійної системи

Існуючий сьогодні механізм забезпечення пільгових пенсій для працівників шкідливих професій несе наступні проблеми:

  • Працівники часто не мають можливості підтвердити право на пільгову пенсію у зв’язку з ліквідацією підприємства, відсутністю необхідних документів на підприємстві, ліквідації певного виду виробництва.
  • Підприємства часто стикаються з непосильними розмірами відшкодування пенсій колишнім працівникам, їх невідповідність поточному стану підприємства, стримування економічного розвитку (при скороченні обсягів виробництва).
  • Частина фінансування таких пільгових пенсій перекладається на інших платників податків, оскільки фінансується з державного бюджету.

-40% на вартість навчання Експрес-курс для керівників та фахівців бухгалтерської служби

Зрештою, така ситуація може призвести до перегляду умов для призначення пільгових пенсій для працівників шкідливих професій у зв’язку з нарощуванням боргів підприємств щодо відшкодування таких пенсій і відсутністю коштів на їх виплату.

В законопроекті пропонується змінити принцип фінансування пільгових пенсій для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці: перейти від відшкодування за тих осіб, що працювали в минулому, до сплати підвищеного відсотка за тих, хто працює зараз.

При цьому за осіб, молодших ніж 35 років – до накопичувальних пенсійних фондів, а за осіб, старших 35 років – до Пенсійного фонду України для виплати за рахунок цих коштів поточних пільгових пенсій.

Оновлення для ППЗ «Фіндокументи» (Payments)

Додатково пропонується реструктурувати вже існуючу заборгованість підприємств перед Пенсійним фондом України та дати можливість погасити її за 5 років.

Додаткова гарантія для людей, передбачена законопроектом: якщо у людини молодше 35 років є більше третини стажу, необхідного для набуття права на пільгову пенсію, вона може самостійно вибрати, з якої системи отримувати пенсійні виплати – з накопичувальної чи на умовах, які діють зараз.

За матеріалами з сайту Мінсоцполітики

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69486

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50706

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75282

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79443

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді