Працівник повертається на роботу після строкової військової служби: дії роботодавця

Після строкової військової служби робітник повертається на роботу: що має робити роботодавець, щоб звільнений працівник міг приступити до роботи, - роз’яснює Держпраці.

Нові нормативні акти у сфері оплати праці

Працівник повертається на роботу після строкової військової служби: дії роботодавця

Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову.

Про увільнення працівника від роботи у зв’язку із призовом на строкову військову службу на підставі повістки, виданої військовим комісаріатом, видається відповідний наказ – розпорядчий документ, який встановив певні правила: працівник не виходить на роботу, за ним роботодавцеві належить зберегати середній заробіток і місце роботи.

Звіт з праці: НЕ ПРОПУСТІТЬ

Для збереження місця роботи та посади працівник повинен приступити до виконання обов’язків за трудовим договором в день, що настає після дня взяття на військовий облік у військкоматі після його звільнення з військової служби.

При поверненні працівника на роботу роботодавець має видати наказ про вихід працівника на роботу. При цьому в розпорядчому документі вказують дату виходу праціввника на роботу. Крім того, якщо до початку роботи необхідно провести інструктажі з охорони праці та техніки безпеки, пройти медичний огляд тощо, про це зазначається саме у наказі.

ПОЯСНЕННЯ, як утримати аліменти з карантинних виплат

У більшості випадків, на посаду, яку працівник обіймав на момент призову на строкову військову службу, прийнято іншого працівника на умовах строкового трудового договору. У такому випадку дату звільнення строковика у зв’язку з закінченням строку трудового договору визначають з урахуванням дати виходу на роботу працівника, вказаної у наказі.

Відомості про час строкової військової служби до трудової книжки не заносяться.

За матеріалами з сайту Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19133

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17409

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді