Відокремлені підрозділи юрособи: як сплачують ПДФО

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений сплачувати за себе ПДФО, усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа.

Зразок заповнення форми 1 ДФ СКАЧАТИ

Відокремлені підрозділи юрособи: як сплачують ПДФО

Порядок сплати податку до бюджету передбачено статтею 168 ПКУ, відповідно до якої він підлягає зарахуванню до бюджету, застосовується усіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають філії, відділення чи інші відокремлені підрозділи.

Згідно з підпунктом 168.4.3 пункту 168.4 статті 168 ПКУ суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Як показати у Звіті з ЄСВ карантинні особливості трудових відносин

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб за такий відокремлений підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа.

Відповідно до пункту 63.3 статті 63 ПКУ з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, а також за місцем розташування їх підрозділів.

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

⚡️ УВАГА!!! Знижка на передплату «Головбух: Бюджет» до 40%!

У контролюючому органі за неосновним місцем обліку платник податків сплачує всі податки і збори, які згідно із законодавством мають сплачуватись на території адміністративно-територіальної одиниці, що відповідає неосновному місцю обліку.

Отже, якщо юридична особа створює виробничі структурні підрозділи із використанням праці найманих осіб за місцезнаходженням на іншій території, ніж сама юрособа і не уповноважені нею сплачувати ПДФО, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у відповідних контролюючих органах за місцезнаходженням та перераховувати ПДФО до місцевого бюджету.

За матеріалами з сайту ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень тепер легко! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від «Головбух: Бюджетник» першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
341542

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
30829

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36481

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85458

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді