Соціальна стипендія студентці, що перебуває у декреті: виплачувати чи ні?

Фахівці МОН пояснили чи потрібно виплачувати соціальну стипендію студентці, яка перебуває у декретній відпустці.

Відповідно до пункту 2 Порядку Студенти, які навчались у державних або комунальних вищих навчальних закладах згідно із угодами, укладеними між такими закладами та фізичними або юридичними особами, що оплачували таке навчання, і які в установленому порядку переведені на навчання за державним (регіональним) замовленням за денною формою навчання, у разі, якщо вони відповідно до законодавства мають право на призначення соціальних стипендій, такі стипендії призначаються за процедурою та у строки, визначені Порядком.

Порядок призначення і виплати стипендій, затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 № 882 (далі — Порядок № 882) не містить норми,що стипендія студента встановлюється у розмірі, пропорційному кількості днів перебування особи у статусі студента, який навчається за державним замовленням.

Податкова соціальна пільга 2018

Якщо студентка йде у декретну відпустку посеред місяця їй потрібно надавати соціальну стипендію у повному обсязі за відповідний місяць.

Окрім того відповідно до пункту 6 Порядку № 882 у період тимчасової непрацездатності, підтвердженої довідкою закладу охорони здоров'я, особа отримує академічну або соціальну стипендію у призначеному їй розмірі.

Водночас жінка, яка продовжує навчання, має право на отримання або стипендії, або допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами (у розмірі місячної стипендії) за її вибором (пп. 1 п. 5 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001). При цьому допомогу призначають з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

З дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і у випадку, якщо студентка прийме рішення щодо продовження навчання за денною формою, відповідно до абзацу другого пункту 7 Порядку N 882 вона отримуватиме щомісячну грошову допомогу, передбачену законодавством, і стипендію, призначену згідно з Порядком № 882.

Порядок № 882 не передбачає позбавлення стипендії або зменшення її розміру у залежності від отримання допомоги з інших джерел.

Джерело: Лист МОН від 07.11.2017 № 1/11-11618

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6935

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5168

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1340

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
3970

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69027

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді