Прихований договір з банком: будьте обачними

НБУ роз’яснило на що звертати уваги аби не потрапити у кредитну пастку.

Всеукраїнська професійна сертифікація бухгалтерів — 2020

Прихований договір з банком: будьте обачними

Уявіть ситуацію: під час оформлення платіжної картки ви підписали анкету-заяву клієнта або договір обслуговування з банком. Водночас, окрім звичайної платіжної картки, ви додатково отримали ще й кредитну з лімітом 5 тис. грн. В анкеті-заяві ви поставити "галочку", що ознайомилися з умовами та правилами обслуговування.

З часом ви могли перестати користуватися карткою, однак не стали її закривати. В результаті через декілька років ви отримали запрошення до суду, де дізналися, що кредитний ліміт у розмірі 5 тис. грн переріс у борг 20 тис. грн. Сума складалася з відсотків за користування кредитом, пені та безпосередньо тіла кредиту.

Особливість у тому, що така анкета або договір приєднання можуть бути фактично кредитним договором із банком. Згідно з Цивільним кодексом України такі документи прирівнюються до кредитних договорів.

НБУ рекомендує як уникнути такої ситуації:

1. Звертайте увагу на вартість користування кредитним лімітом. Ця інформація має бути зазначена в правилах та умовах, розміщених на сайті. Також фінансова установа зобов’язана зазначати в анкеті-заяві вартість послуг, а в договорі приєднання - штрафи у випадку прострочення;

2. Зверніть увагу на те, що за умовами договору фінансова установа може отримати право змінювати в односторонньому порядку комісії, тарифи, а також розмір кредитного ліміту. Однак, вона зобов’язана повідомляти про відповідні зміни на своєму вебсайті за 30 днів до вступу їх у дію.

3. Візьміть у банку паспорт споживчого кредиту, в якому відображено вартість та основні умови кредитного ліміту. Банк зобов’язаний його видавати у випадку кредиту більше мінімальної зарплати (зараз це 5 238 грн), інакше він порушує Закон України "Про споживче кредитування".

За матеріалами НБУ

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40113

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
8274

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14568

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді