Чи є середній заробіток за час вимушеного прогулу складовою зарплати: позиція ВСУ

ВСУ вказав, що середній заробіток за час вимушеного прогулу — це зарплата, а за час затримки розрахунку за звільнення — ні.

sud_001.jpg

Звіт про вакансії за новою формою № 3-ПН: два способи + два зразки

Працівницю звільнили з роботи 11.12.2017, а в липні 2019 року:

Працівниця мотивувала свій позов тим, що роботодавець порушив строки виплати заробітної плати за звільнення. Суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив. Апеляційний суд:

  • частково скасував рішення суду першої інстанції;
  • постановив стягнути з підприємства на користь позивачки середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Верховний Суд України (ВСУ) констатував, що середній заробіток за час вимушеного прогулу, передбачений частиною 2 статті 235 Кодексу законів про працю України (КЗпП), та середній заробіток за час затримки розрахунку за звільнення, визначений статтею 117 КЗпП, мають різну правову природу.

Середній заробіток за частиною 2 статті 235 КЗпП є зарплатою, право на отримання якої виникло в працівника, якого незаконно позбавили можливості виконувати свою трудову функцію з незалежних від нього причин. Особу поновили на роботі з дня звільнення, тобто вважали такою, що весь цей час перебувала в трудових відносинах.

Спір про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, що виник у зв’язку з незаконним звільненням працівника, який був позбавлений можливості виконувати роботу не з власної вини, є трудовим спором, пов’язаним із недотриманням роботодавцем законодавства про працю та про оплату праці.

Працівник має право після ухвалення судового рішення про поновлення його на роботі згодом звернутися до суду з позовом про стягнення на його користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу (ч. 2 ст. 235 КЗпП).

Середній заробіток за статтею 117 КЗпП України є спеціальним видом відповідальності роботодавця, який:

  • нараховують у розмірі середнього заробітку;
  • спрямований на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу;
  • є своєрідною санкцією для роботодавця за винні дії щодо порушення трудових прав найманого працівника.

Середній заробіток за час затримки розрахунку за звільнення не входить до структури зарплати.

Тому ВСУ:

  • скасував рішення суду першої інстанції та постанову суду апеляційної інстанції щодо вирішення позовної вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу;
  • ухвалив нове рішення — про часткове задоволення зазначеної вимоги;
  • постановив стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

За інформацією ВСУ


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку у 2000 грн на передплату журналу «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147333

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56106

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5167

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді