Чи підтвердять трудовий стаж, якщо на першій сторінці трудової книжки немає печатки

Відсутність печатки на титульній сторінці трудової книжки не є недоліком, за якого трудовий стаж вважають таким, що не підтверджений.

buhuchet_005.jpg

Звіт про вакансії за новою формою № 3-ПН: два способи + два зразки

Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей.

На першій сторінці (титульний аркуш) трудової книжки:

  • особа, відповідальна за видачу трудових книжок, ставить свій підпис;
  • підприємство, на якому вперше заповнювали трудову книжку, ставить свою печатку.

Якщо підприємство, яке зробило в трудовій книжці неправильний запис, ліквідували, відповідний запис робить його правонаступник і засвідчує своєю печаткою. За відсутності:

  • правонаступника — відповідний запис і печатку ставить організація, якій підпорядковувалося підприємство;
  • організації, якій підпорядковувалося підприємство, — облархів, держархів міст Києва та Севастополя.

Записи в трудових книжках про зміну прізвища, імені, по батькові, дати народження виконує власник за останнім місцем роботи на підставі паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про зміну ПІБ тощо з посиланням на номер і дату цих документів.

Зміни вносять на першій сторінці трудової книжки. Для цього:

  • закреслюють однією рискою, наприклад, колишнє ПІБ;
  • записують нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки;
  • завіряють підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів (п. 2.13 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці від 29.07.1993 № 58).

Суб’єкт господарювання має право, але не зобов’язаний використовувати у своїй діяльності печатки (ст. 58-1 Господарського кодексу України).

Відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом документа, що його подає суб’єкт господарювання до органу державної влади або місцевого самоврядування. Копію документа вважають засвідченою, якщо її підписала уповноважена особа суб’єкта господарювання. Орган держвлади чи місцевого самоврядування не має права вимагати нотаріально засвідчувати копію документа, якщо цього не передбачає закон.

Відсутність печатки на титульній сторінці трудової книжки не є недоліком трудової книжки чи записів у ній, за наявності якого трудовий стаж особи вважають тким, що не підтверджений. Аналогічну правову позицію виклав ВС у постанові від 07.02.2018 у справі № 275/615/17 (К/9901/768/17).

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку у 2000 грн на передплату журналу «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
93427

Довідка ОК-5 для підтвердження страхового стажу

Якщо працівник працює менше року чи шести місяців і захворів, бухгалтеру аби правильно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи допомогу по вагітності та пологах потрібно знати страховий стаж працівника. Розглянемо чим потрібно підтверджувати страховий стаж та чи потрібно вимагати від працівника довідку за формою № ОК-5.
35284

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
14151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді