Хто відповідає за сплату ПДФО, якщо роботодавець застосував ПСП без заяви працівника

За сплату ПДФО відповідає роботодавець, який застосував податкову соціальну пільгу без заяви працівника.

buhuchet_021.jpg

Оновлена форма Податкового розрахунку: як запов­нювати і коли звітувати

Податкову соціальну пільгу (ПСП) роботодавець починає застосовувати до доходів працівника у вигляді зарплати з дня, коли отримає від нього:

  • заяву про застосування пільги;
  • документи, що підтверджують право на пільгу.

Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування ПСП за заявами, що отримав від платників податку (пп. 169.2.2 Податкового кодексу України (ПК)).

Якщо платник має право на ПСП за кількома підставами:

  • зазначає в заяві, яким видом пільги хоче скористатися;
  • додає підтвердні документи.

Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги КМУ затвердив постановою від 29.12.2010 № 1227 (далі — Порядок № 1227). Перелік документів, що підтверджують право на ПСП, знайдете в Порядку № 1227.

Особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, є роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку.

Пункт 171.1 ПК

Отже, за сплату ПДФО є працедавець, який застосував ПСП без заяви працівника про її застосування.

За інформацією ГУ ДПС у Запорізькій області


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку у 2000 грн на передплату журналу «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
28040

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
8230

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5611

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
56680

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді