Мінекономіки визначило тривалість оплачуваної відпустки

Проєкт оновленого Закону України «Про працю» — на стадії громадського обговорення.

buhuchet_003.jpg

Калькулятор днів щорічної відпустки

Мінекономіки опублікувало на своєму сайті для обговорення проєкт Закону «Про працю», який встановлює мінімальний строк оплачуваної щорічної відпустки 28 днів.

Міністерство зауважило, що тривалість оплачуваної відпустки 28 календарних днів (к. дн.) відповідає вимогам статті 7 директиви Євросоюзу 2003/88/ЄС і статті 2 Європейської соціальної хартії.

Законопроєкт передбачає зміни до низки законів:

Документ, до якого вносять зміни

Суть змін

Закон України «Про позашкільну освіту»

Скасувати 42-денну оплачувану відпустку для педагогічних працівників закладів позашкільної освіти незалежно від їх підпорядкування, типу і форми власності.

Тривалість відпустки для працівників позашкілької освіти затвердить Кабмін

Закон України «Про дошкільну освіту»

Скасувати додаткову щорічну додаткову відпустку до 35 к. дн. для окремих категорій працівників закладів дошкільної освіти, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним навантаженням.

Натомість педпрацівники отримають право на щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості (яку затвердить Кабмін)

Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність»

Змінити порядок, за яким визначають щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості для наукових працівників (затвердить Кабмін)

Закон України «Про освіту»

Скасувати право освітян на подовжену оплачувану відпустку. Порядок надання освітянам оплачуваної відпустки більшої тривалості затвердить Кабмін

В пояснювальній записці до законопроєкту зазначили, що його статтею 68 забезпечили індивідуальне право кожного з батьків дитини на безперешкодне отримання соціальних відпусток. Крім того, батьки дитини на рівних умовах зберігають право на додаткову соціальну відпустку та відпустки без збереження зарплати.

Якщо законопроєкт затвердять, документ введуть у дію за шість місяців з дня опублікування.

Нагадаємо, з 19.07.2022 діє норма, як передбачає, що зарплату працівникам за весь час відпустки виплачують до початку відпустки, якщо інше не передбачає трудовий чи колективний договір.

За матеріалами Мінекономіки

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді