Компенсація при втраті частини заробітної плати: коли сплачувати та який розмір податку

Компенсація виплачується, якщо затримка зарплати більше одного календарного місяця

виплата компенсацій

Калькулятор індексації зарплати

ДПС роз'яснила, як оподатковувати компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати. Виплата компенсацій працівникам передбачена статтею 34 Закону України «Про оплату праці» зі змінами та доповненнями.

Компенсація виплачується найманим працівникам, якщо затримки виплати заробітної плати перевищили один і більше календарних місяців.

Згідно з Податковим кодексом України (ПК) компенсаційні виплати прирівнюються до заробітної плати та оподатковуються за ставкою 18 відсотків.

До фонду оплати праці сума компенсації включається в тому місяці, в якому фактично проводиться її нарахування та виплата працівнику.

Нагадаємо: нарахування заробітної плати в бюджетних установах для окремих категорій працівників є погодинним. Погодинна оплата праці визначається на основі розміру відсотку окладу (ставки) працівника і тарифного розряду.

За матеріалами Державної податкової служби України

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавка за вислугу років – наказ

Надбавка за вислугу років надається зокрема бухгалтерам, державним службовцям, медичним, педагогічним та іншим працівникам бюджетної сфери. Як нараховується надбавка за вислугу років – у даній консультації.
259188

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4983

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді