Яким буде працевлаштуванням осіб з інвалідністю та їх облік — проєкт закону

Повторний огляд МСЕК скасують на час воєнного стану

працевлаштуванням осіб з інвалідністю

Пошук по Класифікатору професій

Звітність про працівників - осіб з інвалідністю спростять, але посилять контроль за дотриманням квоти на працевлаштування інвалідів. Держоргани зможуть легше розраховувати адміністративно-господарські санкції за недотримання квоти.

Такі положення містить проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» № 7433 (далі — законопроєкт № 7433).

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді прийняти закон в другому читанні та в цілому.

Ключові зміни

  1. На період воєнного стану пенсії особам з інвалідністю виплачуватимуть без повторного огляду МСЕК.
  2. Скасують паперову звітність, яку подають роботодавці до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та яка дублює електронну. Це стане можливим завдяки обміну інформацією про їх зайнятість і працевлаштування між Фондом та Держреєстром загальнообов’язкового державного соціального страхування.
  3. Завдяки спрощеному обміну даними держоргани зможуть легше розраховувати квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю та накладати санкції за її порушення.

Нагадаємо, зараз діє єдина квота на працевлаштування осіб з інвалідністю для всіх підприємств, установ, організацій:

  • 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік;
  • одне робоче місце — якщо працюють від 8 до 25 штатних працівників (ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

Експерт «Бюджетника» радить подавати звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів (форма 10-ПОІ), якщо в штаті підприємства більше восьми найманих працівників. Норматив рахується тільки по штатним працівникам, які мають інвалідність. Навіть якщо вони пенсійного віку чи на неповному робочому дні/тижні.

За матеріалами Верховної Ради

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11593

Цивільно-правовий договір з працівником – зразок

Поговоримо про ЦПД договір – визначення, лікарняні, ЄСВ, термін дії, а також небезпечні формулювання, що можуть призвести до штрафів. Розглянемо, що краще: трудовий або цивільно-правовий договір, приклади оподаткування. Наводимо зразок договору.
310681

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
73894

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
15355

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді