Чи дозволена дистанційна робота під час війни

Роботодавцю достатньо видати наказ та ознайомити з ним працівника протягом двох днів

дистанційна робота під час воєнного часу

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Державна служба України з питань праці наводить приклад про відмову ФОПа в оплаті працівнику, з яким немає зв’язку та який немає можливості працювати дистанційно. Дистанційна робота під час війни запроваджується наказом роботодавця, трудовий договір не обов'язковий.

Заробітна плата — це винагорода, обчислена зазвичай у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за своїм вибором і з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

На час загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації дистанційна робота може запроваджуватися наказом/розпорядженням роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом працівник ознайомлюється упродовж двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи.

Під час воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження зарплати без обмеження строку.

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 к. дн., без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Працівнику також можуть надати відпустку за сімейними обставинами та з інших причин без збереження зарплати на термін, обумовлений угодою між працівником і власником, але не більше 15 к. дн. на рік.

Отже, відпустку без збереження зарплати роботодавець надає лише після отримання від працівника заяви з проханням надати таку відпустку. Роботодавець має право відмовити у її наданні. Ініціатива завжди має йти від працівника. Однак остаточне рішення про її надання залишається за роботодавцем.

Бюджетник радить, якщо працівник не вийшов на роботу з невідомих причин і з ним немає зв’язку — табелюйте його відсутність кодом «НЗ».

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
17800

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
51765

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
12694

Гнучкий режим роботи

Гнучкий режим роботи може бути як тимчасовим, так і на постійній основі. Які особливості такого трудового розпорядку, як запровадити гнучкий режим роботи та вести облік робочого часу. Ці та інші пов’язані питання – у консультації.
9910

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді