Чи сплачувати ЄСВ за мобілізованих, які не отримували доходів

Право не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників зявляється у роботодавця, якщо вони не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення

ЄСВ за мобілізованих

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

З 19.07.2022 роботодавці звільнені від обов’язку зберігати середній заробіток за мобілізованими працівниками (Закон України від 01.07.2022 № 2352-IX; ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України).

Окремі категорії роботодавців отримали право на власний розсуд вирішувати, чи сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників (абз. 1 п. 9-20 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI):

«Установити, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію» роботодавці — платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичні особи — підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України».

Хто отримав право не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення:

  1. ФОПи-єдинники другої та третьої груп;
  2. Юрособи-єдинники третьої групи.

Нагадаємо: для увільнення від роботи мобілізованих працівників як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, керівник підприємства, установи чи організації має видати наказ на підставі:

  • або повідомлення, документи з ТЦК, які підтверджують призов або укладений контракт з військовою теробороною ЗСУ;
  • або довідки сільських/селищних/міських рад про укладені контракти добровольців цивільної тероборони.

За інформацією Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
28332

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2016

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
11000

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
56955

Винагорода за ЦПД у Податковому розрахунку

Уклали цивільно-правовий договір – як показати відомості в додатках Д5 та Д1, коли донарахувати ЄСВ до мінімальної бази, за якими правилами відобразити в додатку 4ДФ.
2805

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді