Звільнення за угодою сторін: чи можна відкликати заяву

На проблемне запитання відповів Верховний Суд.

Звільнення за угодою сторін: чи можна відкликати заяву

Що трапилося. Працівник написав заяву про звільнення за угодою сторін, однак згодом передумав і направив поштою заяву про відкликання попередньої заяви. Утім, його все одно звільнили на підставі пункту 1 статті 36 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

☝️ Суд визнав звільнення працівника незаконним: як діяти

Що вирішив суд. Судді стали на бік роботодавця. Одна з підстав припинити трудовий договір — угода сторін. У цьому разі працівника звільняють на підставі пункту 1 статті 36 КЗпП. Звільнення за цією нормою не передбачає попереджень ані від працівника, ані від власника чи уповноваженого ним органу. День закінчення роботи сторони визначають за взаємною згодою.

Основна відмінність розірвання трудового договору за угодою сторін від звільнення за власним бажанням працівника або з ініціативи роботодавця — це спільне волевиявлення сторін.

Тож, якщо роботодавець і працівник домовилися про дату, коли припинити трудовий договір, працівник не має права відкликати свою заяву про звільнення. Анулювати домовленість можна лише за взаємною згодою власника або уповноваженого ним органу та працівника. Якщо працівник передумав звільнятися, роботодавець має погодитися на відкликання заяви.
Читати про інші судові рішення 2020 року ➤➤➤

Джерело: Постанова ВС, Касаційного цивільного суду від 31.08.2020 у справі №359/5905/18

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247179

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
145149

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72079

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10385

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46885

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді