Скорочення працівників: чи можна оскаржити рішення про визначення структури підприємства

Скорочення працівників: чи можна оскаржити рішення про визначення структури підприємства

Що трапилося. Працівницю звільнили у зв’язку зі скороченням чисельності/штату працівників. Вона наважилася оскаржити наказ про зміни в організаційній структурі та штатному розписі, що призвело до скорочення її посади. Вважає, що наказ видали винятково для того, щоб звільнити її.

Що вирішив суд. Підприємство самостійно визначає організаційну структуру, чисельність працівників і штатний розпис (ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу України; ГК).

Важливий доказ законного скорочення працівників — документи, що підтверджують необхідність скоротити штат. Це можуть бути як зміни у законодавстві, що затвердив, наприклад, Кабмін, так і наказ органу вищого рівня. Зокрема, на законодавчому рівні затверджують здебільшого скорочення чисельності, реорганізацію, об’єднання державних органів та органів місцевого самоврядування.

Скорочення: кому платити вихідну допомогу

За наявності цих документів керівник має видати наказ про скорочення посад і попередити працівників не пізніше ніж за два місяці до його проведення. Працівникам, посаду яких скорочують, пропонують переведення на інші вакантні посади. Якщо працівник:

  • згоден — роботодавець видає наказ (розпорядження) про переведення його на нову посаду, а також вносить відповідний запис до трудової книжки;
  • не згоден — його звільняють на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП.

Якщо не дотримаєте цієї процедури, працівник, якого звільнили за скороченням, може поскаржитися до суду. Дуже імовірно, що суд відновить його на посаді.

Працівник не має права оскаржувати рішення роботодавця про визначення структури підприємства чи установи, зміну в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників. Ухвалювати такі рішення може винятково власник підприємства чи установи або уповноважений ним орган.

Працівник може оскаржувати лише правомірність його звільнення.

Читати про інші судові рішення 2020 року ➤➤➤

Джерело: Постанова ВС від 10.03.2020 у справі № 822/364/17.

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247179

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
145149

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72079

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10385

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46885

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді