За що може оштрафувати Держаудитслужба — приклади

Hезультати низки перевірок з дотримання бюджетного законодавства

штрафи для бухгалтерії

Калькулятор штрафів

Державна аудиторська служба України опублікувала результати перевірок в бюджетних закладах та установах. Наводимо приклади, за що може оштрафувати Держаудитслужба.

Безпідставні виплати на рахунки фізосіб

В Черкаській області під час ревізії Центру первинної медико-санітарної допомоги виявлено фінансових порушень на суму 4,1 млн грн. Бухгалтер, який робив облік операцій з нарахування та виплати заробітної плати, тривалий час здійснював безпідставне перерахування коштів медичного закладу на банківські рахунки фізичних осіб. В різних банківських установах відкривалися рахунки на осіб за зарплатними проєктами та приписувались розміри зарплати у Списках про зарахування. Перерахування здійснювалося навіть на рахунки сторонніх фізичних осіб, трудові відносини з якими не були підтверджені документально. 

У підсумку головного бухгалтера установи притягнуто до адміністративної відповідальності головного бухгалтера за частиною першою статті 164-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Порушення під час формування продовольчого резерву ОТГ

В Полтавській області  коштом бюджету однієї з територіальних громад для формування продовольчого резерву територіальної громади в умовах введення воєнного стану один з підрозділів виконкому придбав 80 тисяч банок м’ясних консервів «Свинина тушкована» на загальну суму 8,3 млн грн.

Під час перевірки закупівлі за предметом «Консерви м’ясні «Свинина тушкована» ДСТУ 4450:2005» установлено, що консерви не відповідають державним нормам ДСТУ та є небезпечними для споживачів.

Матеріали перевірки Держаудитслужба передала в СБУ.

Порушення під час виплати премій

В Чернігівській області ревізія комунальному музичному коледжі показала фінансові порушення на 1,7 млн грн. Всупереч законодавству проведено виплати премій працівникам на загальну суму 1,4 млн грн з нарахуваннями. Коледжем не перерахував до бюджету кошти, утримані із заробітної плати працівників за попередні бюджетні періоди. Встановлено утримання понаднормативної посади за рахунок бюджетних коштів на суму понад 0,2 млн грн.

Порушення під час закупівлі дров

В Сумській області в одному з управлінь освіти, культури, молоді та спорту місцевої ради встановлено укладання відповідним замовником з приватним підприємцем договору на постачання дров на суму  1,4 млн грн. Надалі в договір були внесені зміни щодо збільшення ціни за одиницю товару. Укладання додаткової угоди здійснено сторонами з порушенням чинного законодавства, бо фактично не було належно підтверджено збільшення ринкових цін на відповідний товар з моменту укладання договору. Порушення призвело до незаконних витрат на суму понад 118 тис. грн.

Начальник управління до винесення рішення судом відсторонений від виконання обов’язків. Збитки відшкодовано.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує про штрафи за порушення термінів зберігання первинних документів. Штраф за відсутність первинних документів становить 1 020 грн, а повторне порушення протягом року тягне за собою штраф 2 040 грн.

За матеріалами Держаудитслужби

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8638

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19058

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді