Як робиться розрахунок відпускних для звільненого працівника

Що робити, коли працівник був на простої та звільняється

розрахунок відпускних

Калькулятор днів щорічної відпустки

Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області роз'яснило, як зробити розрахунок відпускних для звільненого працівника. Пояснення стосується випадку, коли працівнику треба виплатити компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, якщо йому оголосили простій з 1 березня 2022 року.

У разі звільнення працівника, йому виплачують грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки. До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховують, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігали місце роботи та зарплату (повністю або частково). Таким чином, час перебування у простої входить до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

За обчислення середньої зарплати з розрахункового періоду виключають час, упродовж якого працівники, згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин, не працювали, і за ними не зберігали заробіток або зберігали частково.

До цього періоду належить час простою не з вини працівника, який оплачували в розмірі не нижче 2/3 встановленої працівникові тарифної ставки (окладу).

Отже, якщо під час розрахунку середньої зарплати для оплати компенсації за невикористані відпустки до розрахункового періоду потрапляє час простою, його виключають із розрахункового періоду.

Не забувайте під час розрахунку відпускних, що тривалість відпустки – це календарні дні, але святкові і неробочі дні не рахуються (Різдво, 8 Березня, Великдень і т.д., всього 11 на рік). Вихідні (звичайні суботи і неділі) віднімати не потрібно – вони оплачуються.

За матеріалами ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93575

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
225514

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246320

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5189

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
144426

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді