Новий закон про працевлаштування осіб з інвалідністю — повторний медогляд не обов'язковий в воєнний час

Верховна Рада постановила забезпечити облік працівників в електронній формі та належно контролювати працевлаштування осіб з інвалідністю.

працевлаштування інвалідів повторний медогляд

Калькулятор стажу

Парламент України 18 жовтня ухвалив зміни в Законі «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та в інших законах. Зміни стосуються захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. Змінено ч. 1 статті 17 та ч. 2 статті 20 Закону.

Ключові зміни в законодавстві, яке регулює працевлаштування осіб з інвалідністю

  1. Фонд соцзахисту використовуватиме інформацію з Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про створення робочих місць та працевлаштування осіб з інвалідністю, а також дані для нарахування квоти, розрахунку санкцій та захисту інших прав.
  2. Відомості про переведення на іншу роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення чи відновлення дії трудового договору, зміну звання, навчання тощо у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб подаватиме страхувальник через портал е-послуг ПФУ.
  3. Особа з інвалідністю через воєнний стан може пропустити повторний медогляд. Не дивлячись на це, їй продовжать виплату пенсії з інвалідності на період воєнного стану та одного місяця після його завершення.
  4. Відділення Фонду соцзахисту на підставі даних Пенсійного фонду розраховуватимуть кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Норматив викладено в ч. 1 статті 19 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Кількість робочих місць округлюватимуть до цілого значення. 
  5. Із закону вилучено норму, яка передбачала, що наступні підприємства зобов’язані зареєструватися у Фонді соцзахисту та щороку подавати звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10−ПОІ:
  • організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю;
  • фізособи, які мають вісім і більше найманих працівників.

За матеріалами Верховної Ради

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19101

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді